fbpx

Video’s

De fasen van Zijnsgeoriënteerde Meditatie door Hans Knibbe in beeld gebracht.

0. Introductie bij de video’s over Zijnsgeoriënteerde Meditatie.


Hans Knibbe geeft een toelichting op zijn werkwijze en een globale schets van alle fasen van de Zijnsgeoriënteerde Meditatie.

1. Meditatie-in-beweging

In deze fase neem je, al bewegend, lichaamsensaties als onderwerp van aandacht. Je leert je aandacht te verruimen naar de ruimte waarin de sensaties plaatsvinden. Je verdiept de ontspanning, maakt contact met Spiritkwaliteiten en leert die expanderen.

2. Zithouding

In deze fase bouw je meditatiehouding op volgens de zeven punten van Vairocana: je zit gegrond en gevoelsrijk – alsof je verlicht bent.

3. Motivatie

In deze fase herinner je je waarom je mediteert en je richt je op de hoogste motivatie: de herinnering aan je verlichte aard wekt de verlichte zienswijze op.

4. Afstemmen op het Huis van Zijn en de Gestalte van Zijn

In deze fase treed je in contact met de boodschappers van verlichting: je verschuift je perspectief naar de Spiritdimensie, die jou introduceert in de ruimte en lichtheid van je Spiritaard.

5A. Stil verwijlen

In deze fase beoefen je de kunst van onafgeleid-aanwezig-zijn-bij-het-onderwerp-van-keuze: je geest wordt rustig, minder uithuizig en je bent wakker en present.

5B. Aanvullende instructies stil verwijlen

In deze fase beoefen je de kunst van onafgeleid-aanwezig-zijn-bij-het-onderwerp-van-keuze: je geest wordt rustig, minder uithuizig en je bent wakker en present. 

6. Aandacht richten naar Gewaar-Zijn zelf

In deze fase keer je de zoeker om van ervaring naar het waarnemend vermogen zelf: je let niet meer op wat je waarneemt, maar dat je waarneemt.

 7. Rusten als GewaarZijn


In deze fase mediteer je niet meer op Gewaar-Zijn, je ontspant niet meer in Gewaar-Zijn, je bént Gewaar-Zijn: je ontwaakt tot je verlichte aard.